Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

AKCJA „ŚNIADANIE DAJE MOC”

24-11-2022 11:38

W połowie listopada uczniowie klas 1-5 wraz z wychowawcami wzięli udział przedsięwzięciu „Śniadanie daje moc”. Udział w akcji wpisał się w harmonogram działań z zdrowotnych wynikających z Programu dla szkół. W ramach tego Programu uczniowie klas 1-5 każdego tygodnia otrzymują darmowe produkty mleczne oraz owoce i warzywa.

Podczas akcji „Śniadanie daje moc” nauczyciele razem ze swoimi uczniami organizowali spotkania, na których przygotowywali i spożywali wspólnie zdrowe śniadania. Podczas zajęć wykorzystywano owoce, warzywa i przetwory mleczne, które uczniowie otrzymują w ramach Programu. Były też zdrowe przekąski, placuszki z mąki ryżowej z owocami oraz zdrowe koktajle. Odbywały się pogadanki dotyczące zdrowego odżywiania, uczniowie oglądali filmy z serii „Ekipa Chrumasa”. Wykorzystywano tablice demonstracyjne „Piramida żywienia”. Najmłodsi uczniowie kolorowali wybrane przez siebie zdrowe produkty. Dowiadywali się też, jakie znaczenie ma kolor czyli barwnik zawarty w owocach i warzywach i w jaki sposób wpływa na funkcjonowanie  naszego organizmu. Były zagadki i quizy na temat zdrowego odżywiania. Rozmawiano o znaczeniu zdrowego drugiego śniadania dla prawidłowego rozwoju ucznia. Dzieci prezentowały przyniesione przez siebie zdrowe śniadania, informując innych uczniów o składnikach odżywczych w nich zawartych. Działania były zgodne z przerabianymi kręgami tematycznymi w klasach I-III.

Podczas wspólnego spożywania śniadań nauczyciele przypominali uczniom zasady zdrowego żywienia, poruszali tematykę pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych. Uczniowie przedstawiali swoje pomysły na temat tego jak można przeciwdziałać marnotrawieniu żywności. Otrzymali również instrukcje dotyczące właściwego przechowywania żywności oraz postępowania
z odpadami spożywczymi i kuchennymi.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

ZAPRASZAMY DO GALERII